CV eruit en warmtepomp erin!

warmtepomp

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Dat de aarde opwarmt, kunnen we inmiddels niet meer ontkennen. Dat ‘we’ er te weinig aan doen, kunnen we ook niet ontkennen. Als we zo doorgaan en het klimaat is niet meer beheersbaar, of we verdrinken massaal, of vul uw eigen soort ellende hier maar in; wat doen we dan? Is het dan eigen schuld, dikke bult, of kunnen we toch nog wat doen? Dat we moeten verduurzamen staat als een paal boven water. Bij nieuw te bouwen woningen gebeurt dat uiteraard, maar hoe zit dat met energieslurpende oude woningen en bedrijfspanden? Goed isoleren en een warmtepomp installeren is in elk geval een goede start die snel moet gebeuren. Daarom vertellen we in dit blog meer over de soorten warmtepompen die er beschikbaar zijn.

Hybride warmtepomp

Warmtepomp nummer 1 is de hybride warmtepomp. Die is te combineren met uw bestaande cv-ketel. Uw (kostbare en schaarse) gasverbruik brengt u hiermee met zo’n 70% naar beneden. Nadeel is wel dat hiermee uw stroomverbruik omhoog gaat. Maar het begin is er. En verhuizen naar een energiezuinige woning is nu eenmaal niet voor iedereen mogelijk. Naast de hybride warmtepomp is er ook de elektrische warmtepomp

Elektrische warmtepomp

De elektrische warmtepomp is zoals de naam al aangeeft ‘elektrisch’. Dat is goedkoper dan gas. Deze warmtepomp gebruikt de buitenlucht als ‘energiebron’. U kunt deze pomp buiten aan de dakrand, aan de gevel of in de tuin van uw woning plaatsen om er zoveel mogelijk buitenlucht op te kunnen vangen. Het binnendeel van deze warmtepomp kan bij sommige modellen ver van het buitendeel geplaatst worden. Dus op een plek waar hij u niet in de weg staat. De derde warmtepomp op de markt is de lucht-waterwarmtepomp!

De lucht-waterwarmtepomp

De meest duurzame warmtepomp van de drie die we hier introduceren, is de lucht-waterwarmtepomp. Deze bestaat uit drie delen, te weten een binnendeel, een buitendeel en een boilervat. Deze warmtepomp zorgt voor warmte aan het water dat u voor uw radiatoren of de vloerverwarming kunt gebruiken. Ook kunt u dit duurzaam opgewarmde water gebruiken om mee te douchen of af te wassen. Dat is al heel wat, toch?

Ook een warmtepomp kopen

Steeds meer mensen stappen over op een warmtepomp. Wilt u ook een warmtepomp kopen? Wij hopen dat de informatie over de drie soorten warmtepompen hierboven u helpen om een warmtepomp die bij u past aan te schaffen. Heeft u uw keuze voor welke warmtepomp al gemaakt? U kunt uiteraard altijd nog informeren bij een vakman of u de juiste hebt gemaakt. Wilt u meer lezen over duurzame energie? Lees hier dan dit blog over zonnepanelen op uw dak.