Hoe uw mozaïekvloer onderhouden?

mozaiek

Alles wat u moet weten over mozaïekvloer onderhoud

Heeft u ook zo’n mooie en stijlvolle mozaïekvloer in uw huis of in uw tuin liggen? Dan bent u daar vast (nog steeds) heel blij mee. Zo’n vloer springt natuurlijk altijd in het oog en verveelt niet snel, waar hij ook ligt. Maar wat voor elke vloer geldt, is uiteraard voor de mozaïekvloer niet anders: hij heeft zo nu en dan wat liefde en aandacht nodig in de vorm van onderhoud. Dat is de enige manier om de vloer mooi te houden. Daarom geven we u in dit blog wat tips om uw mozaïekvloer goed te onderhouden en welke producten u daarbij het beste ondersteunen.

Wat doet u met een mozaïekvloer van glas?

Het klinkt nogal als een dooddoener; wat doet u met een mozaïekvloer van glas? Antwoord: gewoon goed schoon houden, duh! Maar hoe dan? In het algemeen kunt u dat op dezelfde manier doen als bij vloertegels. Dat kan dus met de gewone ‘huis, tuin en keuken’ schoonmaakmiddelen. Gebruik dan overigens wel altijd een schoonmaakmiddel met een minimale (zuur-) pH-waarde van 7. Lagere pH-waarden kunnen de voegen aantasten. En dat zou zonde zijn. Gebruik voor de schoonmaak ook geen schuurspons of ruwe doek op de mozaïekvloer. Zo voorkomt u dat er krassen op de vloer komen. Oja, en vergeet niet om zo nu en dan een keer te stofzuigen. Zo houdt u de voegen schoon en is er minder zand op de vloer dat kan gaan schuren en krassen.

Natuursteen mozaïekvloer

Bovenstaande was natuurlijk gesneden koek voor iedereen die zijn of haar huis wel eens schoonmaakt. Maar het is andere koek als u een mozaïekvloer hebt van natuursteen. Daarvoor gelden wat andere onderhoudsregels. In dat geval is het altijd ‘verboden’ de ‘gewone’ schoonmaakmiddelen te gebruiken waar mogelijk zure of bijtende bestanddelen inzitten. Voor natuursteen mozaïek moet u altijd een speciaal schoonmaakproduct gebruiken voor natuursteen. En net als bij glas is het hierbij ook belangrijk om het gebruik van schurend materiaal te vermijden.

Advies: laat uw mozaïekvloer impregneren

We sluiten dit blog graag af met het geven van een gratis dikke tip en die luidt als volgt: Laat uw mozaïekvloer impregneren! Wij geven u dit dringende, misschien wel dwingende, advies omdat u hiermee een goede beschermlaag over de tegels laat aanbrengen. Die laag zorgt ervoor dat uw vloer minder snel aangetast wordt en dat vocht en vuil niet kunnen binnendringen. Ook is de vloer hiermee makkelijker schoon te maken. En dat is geen straf, toch? Heeft u tips voor het schoonmaken van een (natuursteen) mozaïekvloer? Laat het ons gerust weten via het contactformulier hier op de site!